ВРЪЩАНЕ И ЗАМЯНА

Преди да предприемете каквито и да било действия по връщане и замяна се запознайте с нашата политика и се свържете с наш сътридник по телефон или имейл.

Връщане и замяна за друг размер или за друг продукт

В случай, че желае да замени размера на поръчана и получена стока или желае друг продукт, клиентът има възможност да замени закупената стока в срок до 30 дни от получаването ѝ. Потребителят носи отговорност само за намалената стойност на стоките, причинена от изпробването им, различно от необходимото, за да установи естеството, характеристиките и доброто им функциониране. Върнатата стока трябва да е в добър търговски вид, да не е носена, прана, скъсана, да е чиста, без странични миризми. Към пратката трябва да бъдат приложен: формуляр за връщане, рекламации, и замяна. В случай на замяна или отказ от поръчката, клиентът заплаща куриерската услуга към armadabg.eu


Клиентът има право да замени закупена стока с избран продукт/и от магазина, като във формуляра  трябва да отбележи желания от него продукт/и. Когато клиент иска да замени стока с друга, по-скъпа от тази, която връща, armadabg.eu приспада първоначално заплатената от клиента сума за продукт/и и информира клиента за размера на крайното доплащане.

МОЛЯ, НЕ ПРАВЕТЕ НОВА ПОРЪЧКА ПРЕЗ САЙТА!


Всички въпроси, свързани със замяната и стойностите на продуктите, могат да бъдат доуточнени на e-mail: supportoffice@armadabg.eu или на телефон: 0892 041 826.

Ако не бъдат спазени описаните условия, замяната няма да може да бъде извършена!

Формуляр можете да изтеглите от ТУК

Отказ от поръчка

Клиентите на онлайн магазин armadabg.eu могат в 14-дневен срок от датата на получаване да върнат закупена стока. Потребителят носи отговорност само за намалената стойност на стоките, причинена от изпробването им, различно от необходимото, за да установи естеството, характеристиките и доброто им функциониране. Върнатата стока трябва да е с ненарушен търговски вид, неизползвана (стоката не е носена, прана, скъсана), чиста, без странични миризми. Към пратката трябва да бъдат приложени: формуляр за връщане, рекламации, и замяна. Стойността на върнатата стока се възстановява по реда на разпоредбите на чл.54 и следващите от ЗЗП.

Рекламации

Рекламации могат да бъдат предявени в случай на: констатирани производствени дефекти на стоката, изпратена грешна стока, различна от поръчаната. Рекламации за повредена по време на транспорта стока, се разглеждат само въз основа на протокол за рекламация, изготвен в присъствието на куриера. В случай на възникнал дефект според гаранционните условия за обувни изделия Потребителят има право да предяви рекламация на всяка закупена стока, като поиска извършване на безплатен ремонт на стоката.

Рекламацията се урежда от производителя чрез продавача съгласно чл. 112-115 и чл. 119 от ЗЗП. В случай, че дефектът не може да бъде отстранен, стоката се заменя с нова. Потребителят има право да предяви рекламация независимо от предоставената търговска гаранция. Рекламацията при констатирани дефекти се предявява до 3 дни след закупуване на стоката! При възникнал отстраним дефект включително разлепване, обувките се отремонтират от производителя в срок от 30 дни. Времето за ремонт се изключва от гаранцията.

Дефекти даващи основание за рекламация:

1. Сцепване на кожата

2. Разцепено ходило

3. Пречупване на ходилото

4. Разкъсан шев на лицето

5. Повредени ципове

6. Счупване на кленката или металната пластина в камерната част на обувката.

При дефект в следствие неправилна експлоатация производителя не приема рекламация! В случаите на рекламация Продавачът поема за негова сметка стойността на куриерските услуги, от което следва да се свържете с наш оператор за уточняване начина на връщане. Рекламации се приемат по реда описан в чл.122 и следващите от ЗЗП.

Връщането на пратки към нас можете да направите с куриерска фирма по ваш избор, с изключение на Български пощи. Пратки изпратени към armadabg.eu с Български пощи не се приемат.

Връщане на място на пратки, лично от клиенти, на посочения адрес не се приемат. Приемаме пратки само и единствено изпратени с куриер. 

Пратки с върната стока, които поради неподходяща опаковка са били повредени при транспортирането, ще бъдат връщани на клиента за негова сметка. Старателно опаковайте пратките, за да осигурите запазването на стоката по време на транспорта.

Всички върнати стоки към armadabg.eu трябва да бъдат обезопасени от повреждане по време на транспорта и изпратени на следните данни:

“ШИ ЕЛ СИ” ЕООД
ТЕЛЕФОН: 0892 041 826
Перник Еконт Експрес Офис Мошино

За допълнителни въпроси по отношение на връщане и замяна на стоки можете да ползвате нашата КОНТАКТНА ФОРМА