Символика на обувките

Хората използват голямо разнообразие от символи, за да идентифицират себе си в заобикалящия ги свят. Език на тялото, жестове, религиозни символи, цветове и естествените символи са само малка част. Символите въздействат на много по-дълбоко, почти подсъзнателно ниво, за разлика от думите и речта. Всички ние имаме своя собствена символика, конкретни образи, мотиви, животни, емблеми, форми или цветове, все елементи, към които някои от нас изпитват афинитет, а други дори отвращение. Личните символи на даден човек често могат да изглеждат смешни за останалите хора, но това не ги прави по малко значими. Ние от Армада те насърчаваме да откриеш своя вътрешен символичен език, за да достигнеш до скрити и непознати аспекти на собствената си личност.

Обувките в символиката имат противоречиво значение. Те могат да бъдат символ на авторитет и сила, но и на смирение и покорство.

Обувките, като символ на смирението

В някои религии, например Исляма, при влизане в джамия е необходимо обувките да бъдат събути, като по този начин посетителят показва смирение и уважение към божеството. В този случай обувките са символ на послушанието, контраста между земното и божественото. „Свали обувките от краката си, защото мястото, на което стоиш, е свята земя“, е заповедта на Мойсей.

Обувките, като символ на свободата

          Някога не всички хора са можели да си купят обувки. Например, робите не са имали обувки или са имали само един чифт, който са носили само през студените месеци. Привилегията и удобството на обувките са били запазени за богатите и робовладелците, затова обувките са били символ на свобода, богатство и комфорт.


Обувките, като символ на суетата и арогантността

            Подобен пример можем да открием в приказката на Ханс Кристиан Андерсен „Червените обувки“. В приказката, младо момиче приема своя нов чифт обувки за най-важното нещо в живота си, загърбвайки всичко друго, метафорично можем да приемем, че обувките се явяват символ на арогантността.

            В Средновековието се появяват обувките на висока платформа, известни тогава като чопини. Някои жени носели толкова високи чопини, че се налагало поне двама слуги да ги придружават и да им помагат да вървят. Всъщност, традицията мъжа да подаде ръка на дамата, за да и помогне да излезе от автомобила например, е останала именно от тези времена. Прекалено високите чопини/обувки на платформа/ в Италия са били възможност да се подчертае високия статус, като по този начин кралските особи не са цапали краката и роклите си от мръсотията в градската среда.

Обувките, като символ на еротиката

            Някои обувки, особено тези на високи токчета имат еротични и сексуални конотации. Фаталните жени никога не ходят с маратонки. Те носят черни или червени обувки на висок ток. За някои дори обувките на ток в стил “Stiletto” са фалически символ. В световен мащаб се появяват все повече компании специализирани в производството и продажбата на обувки на висок ток за еротични танци.


Символика на обувките в сватбения ден

              В Средновековието обувките са били символ на авторитета на мъжа над жената. На специална церемония на обувката, бащата предава властта над дъщеря си на нейния бъдещ съпруг. В сватбения ден младоженецът подарява на булката обувка, която тя трябва да обуе и по този начин да покаже, че му принадлежи.


            В Китай една от червените обувки на булката се хвърля от покрива. Вярва се, че това ще осигури щастие на младоженците. В Унгария младоженецът вдига тост за булката, като отпива от нейната обувка.  В САЩ бащата дава едната булчинска обувка на младоженеца, като символ за предаване на отговорността към булката. След което обувките се връзват за бронята на колата на младоженците. В англосаксонските времена булката е хвърляла обувката си на шаферките, а тази, която я хване е трябвало да  бъде следващата булка. По времето на Тюдорите обувките са били хвърляни по каретата на младоженците за късмет.  


Ако видиш обувки на сън

            Ако видиш обувки на сън, те са символ на твоята лична решимост да поемеш в определена посока. Обувките се свързват със силно желание да се положат големи усилия, за да се постигне нещо веднага. Ако видиш на сън, че обувките ти липсват, това означава, че си готов да се насочиш в посоката, която желаеш.


            Като цяло, обувките представят твоя подход към живота. Носенето на обувки в съня ти означава, че си здраво стъпил на земята. Ако сменяш обувките си насън, това означава, че ти предстои смяна на ролята, която имаш в собствения си живот или, че предприемаш нов подход към живота. Ако забравиш обувките си насън, това означава, че изоставяш задълженията си или отказваш да се съобразяваш с дадено отношение или идея.

  •  Ако видиш на сън стари, износени обувки, това означава, че ще постигнеш успех чрез упорит труд и страдание.
  • Ако сънуваш, че носиш в ръка обувки, които са били неудобни или неподходящи означава, че напредъкът  ти в живота ще бъде дълъг и труден. Може да означава също, че е възможно да поемаш в грешна посока и е необходимо да преосмислиш целите си.
  • Ако сънуваш, че обувкитети стягат или убиват, това означава, че се съмняваш в пътя по който си поел и поставяш под въпрос целите си.
  • Ако сънуваш, че не носиш никакви обувки означава, че имаш ниско самочувствие и липса на увереност в себе си.  Контрастно на това тълкувание обаче е мечтата на сън да не носиш обувки. Това е твоята лична игрива нагласа към живота, безгрижие и спокойствие.
  • Ако загубите обувките си насън, това предсказва болест. Лъскавите обувки насън предсказват щастие и романтика. Прашните обувки са символ на предстоящо пътуване.