Дезинфекция на обувки – как и с какво?

Има различни начини да поддържате обувките си в перфектно състояние. Горната част, вътрешната част и подметките трябва да се почистват по различен начин. За да не повредите обувките си, трябва да изберете най-подходящия метод за съответния материал.  Почистите ли обувките си, те ще бъдат дезинфекцирани. 

Трябва да почиствате стелките на обувките си, за да се отървете от бактериите. Миризмата, мръсотията и петната могат да бъдат елиминирани с четка и почистващ препарат. След като почистите обувките си ги оставете да изсъхнат на слънчева светлина.

Ако установите, че все още има неприятна миризма в обувките ви, след като са били почистени, то поставете сода за хляб вътре и ги увийте в найлонов плик. Измийте стелките отново със сапун и вода, за да ги поддържате в идеално хигиенно състояние.

Почистването и дезинфекцията на дълго носени обувки са задължителни. Имайте предвид, че обувките се изработват от различни материали като кожа, велур или други деликатни материали. Ако обувките ви са изработени от деликатни материали, не ги перете в пералня! Това ще наруши техния външен вид и ще скъси живота им.  Когато обувките са направени от деликатни материали е необходимо да бъдат прани на ръка.

Можете да приготвите сапунена смес, като използвате топла вода. Търкайте обувките внимателно и нежно с мека гъба или парцал. Ако обувките ви са направени от по-издръжлив материал, като кожа, можете да почиствате с мека четка. 

Използвайте препарати за дезинфекция на обувки. Препаратът трябва да бъде втрит в обувките, докато обувките не се напоят, по този начин ще премахнете лошата миризма и бактериите.  Препаратите на основата на алкохол ще дадат най-добри резултати в борбата с бактериите, но преди да ги ползвате се уверете, че са подходящи за вашите обувки и няма да повредят цвета например.

Дезинфекция на вътрешната част на обувките можете да направите със смес от вода и белина. Ползвайте мека четка, за да почистите лесно вътрешната част на обувките. Ако обувките ви са бели няма от какво да се притеснявате. Ако те са цветни, разтворете съвсем малко количество от белината във водата и деликатно напръскайте обувките отвътре с пулверизатор.

Ползвайте антибактериални спрейове, за да поддържате обувките си в хигиенно състояние през цялото време. След като нанесете такъв спрей, оставете обувките да изсъхнат напълно.