Боти и ботуши 2020 – от какво и как се правят? Любопитно

Боти и ботуши 2020 – от какво и как се правят?

Обувките и в частност зимните такива, като боти и ботуши, са нещо, което всички ние имаме, неразделна част от ежедневието ни. Но колко често сте се замисляли как и от какво се произвеждат обувките, които носите и какъв точно е процесът от фабриката до рафта в магазина?

Ние от Армада от години работим директно с фабрики производители, затова познаваме детайлно процеса по който се правят нашите обувки и материалите от които се изработват. На прага на есента и зимата вероятно много от вас се питат кои са най-подходящите материали за зимни обувки, каква е разликата в подметките или каква подплата да изберат, за да запазят краката си топли.

В тази статия ще ви разкажем много за производството на обувки, надяваме се, че тя ще бъде интересна и полезна за вас. Научете нещо ново днес, за да можете да направите лесен и информиран избор утре.

Външна и вътрешна част за боти и ботуши

Технология:

Производството на всеки модел обувки започва с неговото проектиране, това се случва основно с помощта на обущарски калъп, хартиена лента, нож, шило, молив и гума. След като обущарският калъп се облепи с хартиената лента започва проектирането на обувката директно върху калъпа, като се отбелязват всички детайли и отделни парчета. По така създадения шаблон се разработва идентичен дигитален шаблон, чрез който по-късно с фреза или лазер се изрязват необходимите парчета за изработване на форта, саята, бомбето и езика на обувките.

Популярни материали за изработка на външна част на боти и ботуши

PU кожа или синтетична кожа

Боти и ботуши 2020 – от какво и как се правят? Любопитно

Синтетичната кожа отдавна не е синоним на ниско качество, напротив, много световни брандове започнаха да произвеждат колекции изцяло от синтетична кожа с цел опазване на околната среда и животните. Синтетичната кожа представлява най-често слепен полимерен материал, който е допълнително обработен с полиуретаново покритие. Този материал има редица предимства. Често изглежда в пъти по-добре от естествената кожа, защото повърхността изглежда стегната и гладка дори след десетки и стотици носения. Обувките от този материал могат да се произведат в много богата палитра от ярки, неутрални и земни цветове. Материалът се обработва лесно и бързо и респективно позволява крайният продукт да бъде на много по-ниска и достъпна цена.

Синтетичен велур

Боти и ботуши 2020 – от какво и как се правят? Любопитно

Подобно на синтетичната кожа и този материал не се произвежда от кожа от животни, той е напълно веган и еко съобразен. Целта на синтетичния велур е да наподоби максимално като текстура и вид естествения такъв. Предимството на този материал е, че се почиства в пъти по-лесно от естествения велур, тъй като на практика той е вид синтетичен плат. Също така е доста по-евтин, което се отразява и в цената на крайния продукт. Синтетичният велур се произвежда изцяло от синтетичен полиестер, като производителите избират полимерни нишки, които имат възможно най-близки характеристики до тези на естествената кожа. За най-високо качество и прилика на синтетичния до естествения велур се ползват няколко нишки наведнъж и се извършва двойно и тройно тъкане.   

Текстил

Боти и ботуши 2020 – от какво и как се правят? Любопитно

При есенните и зимните обувки, текстил най-често се използва за детайлите на обувките. Обикновено предпочитаният материал е полиествер, тъй като той е издръжлив и се почиства лесно. За да се запазят краката топли и сухи, а конструкцията на обувката стегната, текстилните парчета се пришиват върху такива от синтетична кожа, след което се зашиват за останалата част от обувката.

Неопрен

Боти и ботуши 2020 – от какво и как се правят? Любопитно

Често в есенната и зимната ни колекция ще срещате обувки с детайли или изцяло изработени от неопрен. Неопренът е първият успешно създаден синтетичен каучук. Този материал дава изключителна свобода при производството на обувки. Неопренът е водоустойчив, което го прави отличен избор за материал при изработката на есенни и зимни сникърси и маратонки. Еластичен е, а в комбинация с водоустойчивостта е отлична опция за изработка на ботуши. Заради еластичността си, ботушите от неопрен биха паснали на почти всеки крак без значение обиколката на прасеца.

Естествена кожа

Боти и ботуши 2020 – от какво и как се правят? Любопитно

Обувките от естественa кожа са предпочитани от много хора. Основната причина е структурата на естествената кожа и това, че тя позволява краката да дишат свободно. В допълнение, естествената кожа е много мека и приятна на допир и запазва краката топли. Естествената кожа за обущарската индустрия се добива най-често от агнешка и телешка кожа, която минава през дълга и сложна химична обработка и багрене.  

Популярни материали за изработка на вътрешната част на боти и ботуши

Тъй като в днешната статия става дума за зимни обувки, ще обърнем внимание само на двата най-често използвани материали за хастара на ботите и ботушите.  

Изолираща подплата или топъл хастар за боти и ботуши

Боти и ботуши 2020 – от какво и как се правят? Любопитно

Изработва се от текстилни влакна, изолационния ефект се постига чрез създаване на изолационен слой въздух между влакната. Комбинацията от въздушни джобове и текстилни влакна поддържа краката топли. Този хастар позволява краката да не се изпотяват и ги поддържа здрави, което прави обувките с изолираща подплата отличен избор за ежедневно носене. Изолиращата подплата може да се съобрази изцяло с обувките за които е предназначена, тя е лека и тънка и не стеснява излишно вътрешността на обувката.

Пухкава подплата или вата за боти и ботуши

Боти и ботуши 2020 – от какво и как се правят? Любопитно

Пухкавата подплата затопля краката оптимално благодарение на своята плътна структура. За разлика от изолиращата подлата, пухкавата е доста дебела и създава усещане за комфорт, мекота и уют. Този тип подплата е подходяща само за най-студените зимни дни или планински преходи.

Подметки за боти и ботуши

Подметката е един от най-важните компоненти на всяка обувка и най-вече за зимната такава. До голяма степен от нея зависи колко удобни ще бъдат обувките, дали ще са тежки, или не, колкото топли ще се се запазят краката ви през деня.

Подметките могат да се правят от различни материали, като в общия случай суровият материал (разтопени гранули) се излива в матрица или се ползва готова основа в която се инжектира формовъчен материал.

Популярни материали за изработка на подметки за боти и ботуши

Гума

Боти и ботуши 2020 – от какво и как се правят? Любопитно

Най-предпочитаният материал за производството на зимни обувки. Гумените подметки имат много добро сцепление и не се пързалят на сняг и лед. Гумата е устойчива на износване, плътна е и не позволява студа да прониква вътре в обувката. Освен това гумената подметка е много гъвкава, което позволява крака да се движи свободно.  Гумените подметки са по-тежки в сравнение с други материали.

PU

Боти и ботуши 2020 – от какво и как се правят? Любопитно

Полиуретанът е може би най-предпочитания синтетичен материал за изработването на подметки за обувки. Той е изцяло водоустойчив, изключително издръжлив на износване и устойчив на деформация, много лек и с достъпна цена. Зимните ботите с полиуретанови подметки е възможно да тежат едва около 600-900 грама.

EVA

Боти и ботуши 2020 – от какво и как се правят? Любопитно

Етилен винил ацетат е материал за подметка от ново поколение. EVA материалът е много лек и въздушен, устойчив е на деформация и отлично абсорбира удари. Така при дълго вървене или стоене на крак се компенсира твърдостта или неравността на настилката.

Шиене и лепене на боти и ботуши

След като тъканта е разкроена и подметките са готови се преминава към сложния процес на шиене и лепене на обувката. В случай на необходимост парчетата на камерната част на обувката се подсилват с допълнително лепило, след което всички компоненти се пришиват заедно. Шев след шев, опитни хора работят в невероятна симбиоза с машините, за да създадат готов продукт в края на производствената линия. 

Преди да се постави подметката към горната част на обувката се залепя или пришива средна стелка от целулозен материал, като по този начин се заздравява и затваря обувката. При нужда дъното на обувката се шкури, за да се изравни и подготви за подметката.

На финала върху дъното на горната част на обувката и върху подметката се нанася обущарско лепило след което двете части се слепват здраво с помощта на хидравлична преса.

За довършителните детайли се поставя или залепва вътрешната стелка на обувката, ако е необходимо се поставят външни детайли или аксесоари. След което обувките преминават през качествен контрол и следва опаковане и експорт.

Боти и ботуши 2020 – от какво и как се правят? Любопитно
Експортна линия

Както обичаме да казваме, ние от Армада знаем, че обувките са много повече от просто вещ, те са емоция от самото си създаване до усмивката на лицето ви, когато закупите нов чифт.

Надяваме се тази статия да е била интересна за вас и най-вече много полезна за избора на боти и ботуши за този сезон.

Новата колекция дамски боти и ботуши за Есен-Зима 2020/21 можете да разгледате ТУК. Онлайн магазин за дамски обуви ARMADA предлага голямо разнообразие от дамски кубинки, боти, ботуши, чизми и есенно-зимни маратонки и сникърси.

Интересно видео по темата можете да гледате ТУК