Еко кожа и естествена кожа – всичко, което трябва да знаете

Каква е разликата между естествена и изкуствена кожа?

Много хора се чудят каква е разликата между еко кожа и естествената кожа.  Има много плюсове и минуси, както за еко кожата, така и за естествената кожа. Основната разлика е, че естествената кожа се прави от животински кожи, най-често агнешки и телешки. Докато еко кожата е изработена от синтетичен материал, който в последствие се обработва с вакса, боя или полиуретан, за да се създаде цвят и текстура.

Белези на естествена кожа

Най-отличителният белег на естествената кожа са нейните пори. Подобно на пръстовите отпечатъци при хората и при животинската кожа  не съществуват две напълно идентични парчета. Еко кожата винаги има еднакви пори, дори когато е направена така, че максимално да се доближава по вид до естествената кожа, просто защото е създадена синтетично.  

Издръжливост на еко кожа

 Естествената кожа  често  е по-издръжлива от еко кожата, но само при условие, че бъде третирана правилно. Например обувките от естествена кожа не трябва да се носят всеки ден. Винаги когато носите обувките си от естествена кожа, след това трябва да ги оставите да „починат“ най-малко едно денонощие. Имайте предвид, че обувките от естествена кожа се почистват и поддържат много по-трудно от обувките от еко кожа. Също така, естествената кожа може да бъде два или три пъти по-скъпа от еко кожата. 


Защо хора от цял свят  купуват обувки, мебели и аксесоари от еко кожа, а не от естествената кожа?

Етично ли е носенето на естествена кожа

 Ако от етична гледна точна нямаме проблем с ползването на естествени кожи, то със сигурност трябва да знаем, че производството и обработката на естествени кожи отделя толкова вредни емисии за една година, колкото 30 милиона автомобила. През 2017г. беше проведена среща на високо равнище в Копенхаген, докладът от която привлече общественото внимание върху една много значима тема за света – производството на естествена кожа е много по вредно за планетата от това на еко кожата.   

Носенето на еко кожа опазва околната среда

Много любители на модата в цял свят се насочиха към обувки, чанти и аксесоари от еко кожа, защото естествената кожа се произвежда в много малко цветове, обикновено това са бяло, различни нюанси на черно и кафяво. Естествената кожа струва скъпо на потребителя освен при покупката си и при нейната поддръжка, нуждае се от специални препарати и кремове, за да запази добрия си външен вид. 

Предимства на еко кожата


  • Еко кожата е много по-евтина от естествената кожа 
  • Еко кожата има ниско въздействие върху околната среда
  • Еко кожата може да се произведе във всеки един цвят
  • Върху еко еко кожата може да бъде поставено покритие от лак
  • Еко кожата лесно се почиства само с мокра кърпа
  • Еко кожата е устойчива на UV избледняване
  • Еко кожата няма мирис
  • Еко кожата е устойчива на износване 
  • Еко кожата не пропуска вода за разлика от естествената 
  • Обувките от еко кожа могат да се носят всеки ден