Ортопедичи стелки

Каква е разликата между ортопедични и анатомични обувки

В дългото търсена на удобни обувки, продиктувано от желанието за комфорт, като превенция на евентуални бъдещи проблеми или за тяхното лечение, не е изключено да попаднем в ситуация на объркване поради многото и различни ортопедчни и анатомични обувки предлагани на пазара. 

Ако и ти си в задъдена улица и не можеш да разбереш каква е разликата в обувките, които осигуряват опора на ходилата и гръбната или си в търсене на новия, перфектен чифт ортопедични чехли, то днес ще ти разкажа кои са най-важните опорни точки при избора на обувки и чехли с ортопедични и анатомични стелки и подметки. 

На първо място, за да вземеш решение кой от двата вида обувки са ти нужни, е важно да уточниш със себе си каква е причината за търсенето ти. Най-лесно е да се ориентираш, като определиш дали търсиш само комфорт или по-скоро превенция и лечение на проблем. 

Нека ти разкажа накратко за ползите от ортопедичните чехли и обувки, както и за анатомичните такива. 

 

Ортопедични чехли и обувки

Честно може да попаднеш на обувки, описани като ортопедични, но е важно да се научиш да разпознаваш дали те всъщност са такива. Ортопедичните чехли и обувки се препоръчват основно при вече възникнал проблем с краката – болки в ходилата, паднал свод, изкривявания, болки в гръбнака или тяхната превенция. При по-тежки медицински случаи, ортопедичните обувки се изработват по поръчка, съобразно нуждите на клиента. 

За да бъдат наричани едни обувки или чехли ортопедични е важно те да изпъляват няколко важни условия. Първата и основна функция на ортопедичните обувки е да предотварят или коригират паднал свод на ходилото и изкривявания в костната структура на ходилото. За целта задължително трябва да са налице три характерни черти:

  • Повдигната в областта на свода подметка/стелка, като е необходимо тази повдигната част да бъде в капковидна форма(не кръгла), за да дава правилна и стабилна опора на ходилото. 
  • Вдлъбната, леко елипсовидна форма на петата на обувката.
  • Подметка/стелка да бъде изработена от твърд материал, който запазва формата си под натиска на ходилото – за предпочитане EVA материал или корк. 

За максимална полза от ортопедичните обувки, техните стелки трябва да бъдат изработени от естествен материал – естествена кожа, велур или напа. 

Предимства на ортопедичните чехли от www.armadabg.eu

Каква е разликата между ортопедични и анатомични обувки
  • Капковиден, повдигнат свод на стелката на чехлите.
  • Вдлъбната, елипсовидна форма на петата. 
  • Подметка, изработена от EVA материал, който абсорбира натиска от ходилото, без да се деформира във времето.
  • Стелка, изработена от 100% естествена кожа 
  • Странична перфорация от вътрешната страна на чехлата, за да се предотврати изпотяване на ходилата. 
  • Разнообразие от цветни притове, без съдържание на вредни химикали.

Разгледай над 100 модела ортопедични дамски и мъжки чехли от онлайн магазина ARMADA 

Анатомични чехли и обувки

Анатомичните стелки и обувки намират широко разпространение във всички видове обувки с различно предназначение. На пазара може да откриеш както спортни анатомични обувки, така и чехли или ежедневни обувки. 

Основното предназначение на анатомичните обувки е отмората и релакса на ходилата. Те се характеризират с меки стелки, усещат се като въздушни балончета и наподобяват възглавнички. Възможно е да се срещнат и под формара на малки , масажиращи бодлички. 

Анатомичните обувки са създадени за ежедневен комфорт, те не могат да се позлват за лечение на проблемни ходила и не са превенция срещу паднал свод или изкривяване на ходилото. 

Каква е разликата между ортопедични и анатомични обувки

Ортопедична подметка с повдигнат свод 

Каква е разликата между ортопедични и анатомични обувки

Анатомична стелка с меки възглавнички