Водоустойчиви ли са обувките от изкуствена кожа

Синтетичната или изкуствена кожа (наричана още еко кожа) е страхотна, когато става дума за обувки. На първо място обувките от изкуствена кожа ни спестяват толкова много пари (всички знаем колко скъпи могат да бъдат едни обувки от естествен материал) и на второ място, но не и по-важност, изкуствената кожа щади околната среда и животните.

Няма съмнение, че естествената кожа ни дава уникални, топли, издръжливи и водоустойчиви обувки, но с течение на времето обувната индустрия е напреднала толкова много, че същите качества можете да получите на значително по-ниска цена.  Дори изработката на обувки от изкуствена кожа е напреднала толкова много, че този синтетичен материал е завладял почти цялата обувна индустрия. Да, дори и висшата мода!

Но дали синтетичната кожа е толкова водоустойчива, колкото и естествената кожа? Е, в тази статия ще дадем отговор на повечето от вашите запитвания относно изкуствената кожа.

Каква е разликата между естествената и изкуствената кожа?

Въпреки че различаването на естествена от изкуствена кожа може да се окаже трудно за нетренирано око, ако се вгледате добре, ще забележите разликите.

Обувките от естествена кожа изглеждат по-луксозно, често са изработени много по-прецизно, кожата се свива по порите, по-тежки са и цената им винаги е минимум два или три пъти по-висока от тази на обувките от синтетична кожа.

Обувките от синтетична кожа се намират в много по-разнообразни цветове, цените им са много по-достъпни, много лесни са за поддръжка, леки са и често са също толкова гъвкави и удобни, както тези от естествена кожа.

Важен въпрос, който често срещаме е: „Водоустойчиви обувките от синтетична кожа, възможно ли е изобщо?“. Е, най-краткият отговор е: да, всеки синтетичен материал може да стане водоустойчив чрез добавяне на определен химикал към него.

Обувките от синтетична кожа предлагат страхотни водоустойчиви качества. Тъй като това е изкуствен материал, той може да се смеси и съчетае с няколко материала, като неопрен, каучук, полиуретан, найлон и др., за да се направят обувките водоустойчиви.

Добавянето на водоустойчив слой е брилянтна идея. Различни компании са създали шедьоври с колекции от водоустойчиви обувки, като са ползвали именно тази технология.

Преди да продължим напред е важно правилно да дефинираме двете понятия за които говорим днес.

Кожа

Естествена кожа

Кожата се произвежда чрез дъбене на сурова животинска кожа (предимно от говеда). Основните и качества са високата издръжливост и изключителна гъвкавост. Кожените обувки са чудесни за всички сезони, на закрито и открито.

Синтетична кожа

Изкуствена кожа

За разлика от естествената кожа, синтетичната кожа е изкуствена, както подсказва името и. Тя се синтезира от изкуствени материали като полиестер, найлон, ацетат, спандекс, акрил и т.н.

Има много причини поради които синтетичната кожа стана толкова популярна в последните години. Обувките от изкуствена кожа са изключително леки, а вече предлагат и изключително добри дишащи способности.

Сега, когато сме наясно какви са основните разлики между двата материала, можем да засегнем по-задълбочено характеристиките на обувките.

Устойчивост

Разбира се, ботите и ботушите от естествена кожа са по-устойчиви във времето спрямо обувките от еко кожа.  Ако обаче изберете качествена изкуствена кожа, не само ще издържи доста дълго, а и ще изглежда по-добре в сравнение с естествената след един или два сезона носене.

Имайте предвид, че дълголетието на чифт обувки силно зависи от това как ги носите и как се грижите за тях. Грубата и небрежна употреба води до намаляване на живота на обувките, бито то естествена или синтетична кожа.

Ако нямате навик да се грижите добре за обувките си, то със сигурност съветваме да се насочите към обувки от изкуствена кожа, защото ще можете да ги поддържате много по-лесно, а дори и да ги сменяте всеки сезон, това няма да ви струва особено скъпо.

Външен вид

Кожата има естествен вид, докато синтетичната е направена целенасочено да изглежда като естествена. Следователно, външният вид не е проблем за обувките от изкуствена кожа. Ако се вгледате внимателно в обувките от естествена кожа, то ще видите нейните несъвършенства, всеки чифт е различен и уникален сам по себе си, което е напълно нормално. От друга страна, обувките от изкуствена кожа са напълно идентични, няма никаква разлика от чифт до чифт в даден модел.

Следователно, когато говорим за външен вид и двата варианта могат да получат точка в зависимост от предпочитанията на ползвателя.

Цена

Цената е много важен въпрос, що се отнася до обувките. Разбира се, всеки иска чифт качествени обувки, които да носи дълго. Важно е да се отбележи, че обувките от естествена кожа освен, че са скъпи сами по себе си, изискват и поддръжка с определени препарати, които също значително оскъпяват продукта. От друга страна обувките от изкуствена кожа са изключително достъпни и могат да се поддържат чисти само с мокра кърпа.

Мирис

Съвсем очевидно е, че обувките от естествена кожа имат много специфична и лесна за разпознаване миризма. Този мирис е труден за описване, но щом веднъж усетите полъха,вече със сигурност знаете, че пред себе си имат продукт от естествен материал

Алтернативно, изкуствената кожа има синтетичен, пластмасов мирис. Много компании се опитват да създадат по-естествен мирис на тези обувки, но това не е лесна задача, предвид, че целият състав на продукта е синтетичен.

И в двата случая мирисът на продукта изчезва съвсем скоро след покупката му. Без значение дали харесвате, или не мириса на естествена кожа или на синтетика, до няколко дни него просто няма да го има.

Водоустойчивост

Друг основен фактор, който влияе на решението за покупка, е това дали обувката е водоустойчива или не, защото вероятно всеки от нас си е пожелавал водоустойчиви обувки в някой студен зимен ден.

Кожените обувки не винаги са 100% водоустойчиви обувки. Виновникът за това е естествената пореста и пропусклива структура на материала.
Леко напръскване, малка локва или лек дъжд може и да не създадат проблем. Ако обаче контактът с вода е достатъчно дълъг, считайте обувките си от естестван кожа за съсипани.

От друга страна, обувките от синтетична кожа предлагат страхотни водоустойчиви качества. Тъй като това е изкуствен материал, той лесно може да се смеси с няколко химикала, за да се добавят водоустойчиви елементи. Също така, друга често срещана практика е обработването с водоустойчив спрей на обувките от изкуствена кожа, нещо, което не е препоръчително да правите с обувките си от естествена кожа.

Как да хидроизолираме обувките?


Много опции могат да направят вашият любим чифт във водоустойчиви обувки и да ви помогнат да запазите краката си сухи, топли и чисти.

Силициев спрей

Ако искате сами да направите обувките си водоустойчиви – хиодроизолационния силиконов спрей е чудесен вариант за дишащите обувки.
Можете да го използвате за всеки цвят. Не е толкова ефективен, колкото си мислите, затова ще трябва да нанасяте отново и отново през деня.

Пчелен восък

Това е много разпространен метод за хидроизолация. Както подсказва името, той включва разтопен пчелен восък.
Можете да използвате пчелен восък, за да направите обувките си водоустийчиви по два начина. Можете да нанесете восъка върху обувките и след това да го разтопите с помощта на сешоар или предварително да го разтопите и след това да го нанесете на обувките.

Масло от норка

Друг чудесен хидроизолационен материал е маслото от норка. То не само прави обувките ви водоустойчиви, но и ги предпазва от потта на краката и солите.
Имайте предвид, че този метод може да направи обувките ви по-тъмни. Самото масло от норка има и мирис. 

Колекция обувки Есен-Зима на ARMADA SHOES можете да видите ТУК